Tannkjøttsykdom
Hva er tannkjøttsykdommer
Tannkjøttsykdommer oppstår bl.a. som følge av dårlig munnhygiene. De to mest vanlige tannkjøttsykdommer er tannkjøttbetennelse og periodontitt. Videre kan en tannbyll oppstå i hudens bein, som kan være svært farlig.
Hva er tannkjøttbetennelse?
Tannkjøttbetennelse (gingivitt) er en betennelse i tannkjøttet og årsaker er typisk mangelfull tannhygiene. Betennelse i tannkjøttet er relativt ufarlig, så lenge behandling av sykdommen startes så snart som mulig. Deretter vil tannkjøttet bli sunt igjen ved å opprettholde en god munnhygiene.
Hvorfor får jeg tannkjøttbetennelse?
Alle kan bli utsatt for sykdommen. Tannkjøttbetennelse skyldes ofte dårlig munnhygiene – alle bakterier er ikke blitt fjernet under den anbefalte daglige rengjøringen. Betennelsen oppstår fra det faktum at bakterier sitter fast i tannkjøttet, mellom og på tennene. Dermed oppstår plakk og senere forkalking til tannstein, som igjen er fundament for mer plakk. Tannkjøttet påvirkes av bakterienes avfallsstoffer og matrester, og ved denne eksponering dannes en lomme mellom tannen og tannkjøttet, og betennelse langs tannkjøttet oppstår.
På bildene illustreres den gradvise utvikling av en tannkjøttbetennelse fra gingivitt til periodontitt.
Hva er periodontitt?
Periodontitt er en tannkjøttsykdom som starter med en betennelse i tannkjøttet og senere sprer seg til kjevebenet. Starten har med andre ord vært ubehandlet tannkjøttbetennelse (gingivitt) som har spredt seg til det dypereliggende vev. Langsomt har den alvorlige tannkjøttbetennelsen medført at dét vevet som fester tennene, brytes ned og symptomene kan være at tennene blir løse og til slutt kan falle ut. Tannkjøttet kan bli sundt igjen etter behandling, men festet, benet med fibre, som støtter tennene, er mistet og kan ikke gjendannes. Periodontitt er en langsomt utviklende, kronisk sykdom, og det vil alltid være risiko for at sykdommen vender tilbake – spesielt dersom optimal munnhygiene ikke overholdes.
Hvorfor får jeg periodontitt?
Periodontitt er en vanlig folkesykdom. Risikoen for at få sykdommen øker i takt med alderen og ikke tilstrekkelig munnhygiene. Sykdomsbildet starter med at tannkjøttet blir betent som følge av bakterieansamlinger i tannkjøttslommene (lomme) og på tennene ved tannkjøttskanten. Og betennelsen kan utvikle seg til periodontitt hvis ikke tilstanden behandles. Dybden av tannkjøttslommene kan måles ved hjelp av en lomme måler for å se hvor langt en eventuell periodontitt har utviklet seg. Bakteriene angriper tannens festeapparat og brytes langsomt ned vevet som fester tannen til kjevebenet. Dette medfører et varig tap a periodontale fibre, en dypere tannkjøttslomme, beintap samt senere en løsnet tann. Jo mere alvorlig periodontitten er, jo dypere blir tannkjøttslommene og mere alvorlig bentap – med andre ord: Resultatet vil være, at tennene blir løsere og løsere og kan til sist falle ut, eller må fjernes.
Faktorer som øker risikoen for å utvikle periodontitt:
- Røyking.
- Dårlig munnhygiene
- Svekket immunforsvar.
- Stress
- Er arvelig disponert.
- Har systemiske sykdommer, f.eks. diabetes.
Hva er en tannbyll?
En tannbyll (abscess) er en ansamling av puss, som kan oppstå etter skader på tennene der den innerste delen av tannen, pulpa , blir betent og dør. Betennelsen kan også oppstå som følge av bakterieansamlinger i tannkjøttslommene og omkring tennene. En tannbyll oppleves vanligvis som en meget smertefull tilstand. I løpet av noen dager vil tannbyllen vokse seg større, inntil vevet ikke lenger kan holde på trykket. Deretter vil der gå hull på tannbyllen, og betennelsen vil flyte ut. Når der er gått hull på tannbyllen, vil smerten avta og området der tannbyllen er vil oppleves som ømt.
Hvorfor får jeg en tannbyll?
Alle har risiko for å få en tannbyll, men det er ikke alle som får det. En tannbyll oppstår i et dødt vev, som er utsatt for bakterier. Bakteriene vil danne en betennelsestilstand som gir symptomer som hevelse, rødme, varme og smerte. Bakterieinfeksjonen fra skader i pulpa hoper seg opp i vevet, benet rundt rotspissen og danner en lomme ved tannens rot. Hvis ikke betennelsen finner en vei ut, utvikles en tannbyll som går ut fra rotspissen.
Der er forskjellige faktorer som øker risikoen for en tannbyll:
- Et svekket immunforsvar og dårlig helse f.eks. sukkersyke (Diabetes).
- Periodontitt.
- Frembrudd av tenner f.eks. visdomstenner som det ikke er plass i kjeven.
- Ubehandlede, store hull i tennene (karies).
- Tenner med sprekker.
- Traume.
- En stykke slått av tannen/brukket tann.
- Røyking, nedsatt blodtilførsel til vevet.
Tannbyller utvikles i dødt vev og tannkjøttlommer med bakterier. De kan også oppstå, hvis bakterier har mulighet for å trenge inn til pulpa.
Det er viktig å finne frem til årsaken for tannbyllen og fjerne årsaken. Hvis ikke årsaken fjernes, vil byllen ofte komme igjen. Det kan også være en risiko for at betennelsen sprer seg med blodbanen til andre deler av kroppen, noe som kan være ytterst alvorlig.
